Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
22.12.2018.
13:01 > 13:01
Ne postoji ozbiljna politička volja da se privatne zdravstvene klinike uvedu u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja, što bi moglo da reši probleme u postojećem sistemu koji em izrabljuje lekare, em vara građane koji su svoje zdravstveno osiguranje platili, ali ga nisu dobili.
  • YYY

    30.12.2018 16:32
    Bilo bi fantastično kada bi doprinosi za zdravstvo išli na lične račune, ali isto tako da svaki pacijent dobije specifikaciju zdravstvenih usluga koje je dobio zajedno sa tržišnom cenom ,pa će se tako videti tačna računica uloženog i potrošenog.A šta bi onda bilo sa nezaposlenima i socijalnim slučajevima ne mogu ni da zamislim.
  • milos

    24.12.2018 13:04
    zabrana rada lekarima
    prvo treba zabraniti rad lekarima istovremeno rad u drzavnim i privatnim ambulantama i bolnicama.
  • Većina

    24.12.2018 12:57
    doktora
    Većina stručnjaka koja radi u državnim klinikama radi i u privatnim samo što vam u privatnim pokljanjaju više pažnje i brižljivije prilaze vašim zdravstvenim problemima. Apsolutno sam za, da se privatni koliko toliko izjednače sa državnim. U državnoj klinici ne mogu da se dobiju najvažnije intervencije dok u privatnim mogu. I zašto onda da plaćam nešto što ne mogu da dobijem poput magnetne rezonance, ultra zvuka, kolonoskopije, gastroskopije sa anestezijom i da ne nabrajam više………..
    Evo meni je doktor u privatnoj ambulanti otkrio bolest koju 5 državnih doktora nije, sa istim papirima odnosno rezultatima.
  • Nemanja

    24.12.2018 10:09
    @Radojka

    Jeste, hoćemo odličnu zdravstvenu negu za te pare... A da država ne baca pare za jarbole, novogodišnje lampice i druge peračine novca, imali bismo je bez problema.
  • Car Dusan

    23.12.2018 11:47
    Na zalost sve vise se lecim kod privatnika. Trenutno mogu, nekako na misice...ali kada izracunam koliko bih dana izgubio na poslu, koliko kosta radni dan koji bi morao da izgubim da bi sedeo u cekaonici na Poliklinici, dan da prvo zakazem i nacekam se kod lekara opste prakse da bi prvo dobio uput...meni se vise isplati da odem kod privatnika i zavrsim sve u danu u terminu kada ne radim i ne gubim radni dan.Kazem srecom to trenutno mogu, a sta ko nema i ne moze. Drugo kada bih mogao da biram dogovirio bi se sa poslodavcen da mi daje punu platu na racun bez prijave i da sam sebi stekam pare u svoj licni penzioni fond i od tih para da se lecim gde ja hocu.Jer je apsurdno uopste da idvajam za PIO kada nit imam zdrsvstvenu pomoc nit cu sutra imati penziju.
  • Novosadjanka

    23.12.2018 09:59
    Doprinos za zdravstvo
    Radojka, sta bi rekla da za doprinos za zdravstvo ti i suprug izdvajate 60.000 redovno svakog meseca a nece da ti pogleda dete, jos je drska i bahata?! Steta sto nismo sposobni privatnici koji sebe i sve radnike prijave na minimalac pa jos dzipom idu u drzavni vrtic. Gde je drzava da zastiti svoje interese?!
  • Radojka

    22.12.2018 23:45
    Zdravstvo
    Dragi drugovi u gospodo komentatori,svaka čast jednom od vas sto napisa da se mesečno po glavi stanovnika izdvaja 2200 din i sad hocete za te pare dibijete vrhunsko sve a potrisite mesecno 3x vise za cigare ! Nego da rascistimo,NIJE BRE OVO SFRJ NI SOCIJALIZAM! Svi bi prava u kapitalizmu,a tamo kod njih na zapadu mesecima ( osim ako lično ne platite) ne mozete na skener ili gastroskopiju. A kod nas cim nekog zasvrbi,on TRAZI SKENER ILI MAGNETNU REZONANCU DA SE IN PREGLEDA,DA ON VIDI STA JE S NJIM JER ON BOLJE OD DOKTORA ZNA MEDICINU,PRIČAO MU KOMŠIJA STA TREBA DA URADI...ONDA ETO LISTE ČEKANJA ...A PRIVATNICI,OVDE SE BUNE PO PRINCIPU " NE LAJE ONAJ ZBOG SELA VEĆ ZBOG SEBE I KUKAJU KAKO ĆE SE DOKTORI UMORITI DOPUNSKI,A KOD NJIH KAO NEĆE A NE KAŽU DA BI ODMAH FIRMU ZATVORILI BEZ TIH KLINIČKIH LEKARA.
  • Jaca

    22.12.2018 22:15
    Zelim svim gradjanima zdravlje dobro.
    Posle svega sto sam procitala i vasim komentarima,e da cuvajte svoje zdravlje
  • /

    22.12.2018 20:59
    /
    @Pazite šta pišete
    pazi malo bolje, vec je pisano da tu refundaciju niko ne dobija
    a broj operacija=rok sluzbe
  • Paja

    22.12.2018 20:20
    Da
    Treba rasteretiti drzavne , da se da olaksica svim gradjanima da mogu i privatno ako se uplacuje osiguranje na drzavnom nibou neka podele na pola. Imamo zaista i podjednako lose doktore i isto toliko fenomenalnih. Zao mi je sto su oni vrhunski rade i peivatno i drzavno i vidim da su iscrpljeni ,a fenomenalni su i moze svako do njih ili da ih ceka 12 meseci preko drzavnog ili privatno da zakaze na vrhunskog dr tu oko 6 meseci.Nazalost liste cekanja postoje i u privatnoj praksi.
  • Pazite šta pišete

    22.12.2018 19:16
    Radio 021 može bolje
    Kada napišete da gradjani ne dobijaju ono što plate zdravstv. osiguranjem bilo bi dobro da pitate, npr. običan dom zdravlja koliko dnevno pregleda ljudi u 1 ambulanti, koliko u svim... Koliko operacija se dnevno uradi u 9 bolnica u APV + KCV? Kada biste videli samo cifre, da li biste i dalje to nazvali "ne dobijaju"? I svako može da dobije refundaciju ako mu se ne zakaže u odredjenim rokovima.
  • Nikola

    22.12.2018 19:10
    Nisam bas siguran ni u to da je kod privatnika sve skuplje iz razloga sto su mnogo efikasniji i nema bespotrebnih pregleda, analiza i sl. Nedavno sam operisao mladez u drzavnoj bolnici. Ukupno 6 odlazaka kod doktora, opsta praksa, dermatolog dva puta (pregled pa drugi put po uput jer nije odma bilo termina), plasticni hirurg pregled, ponovo opsta praksa jer je uput istekao i na kraju plasticni hirurg operacija. Kod privatnika se sve zavrsi za 10 min. kosta oko 50€. Ja sam zauzeo 6 termina i uzeo 6 slobodnih dana na poslu (to je vec vise od 50€). Tako da je nekad jeftinije kod privatnika.
  • Dragojlo

    22.12.2018 18:26
    Protiv ustavno rade
    Operisao sam kataraktu u Eliksiru sa kojim fond ima ugovor. Nisam mogao da čekam na listi čekanja od 2 do 4 god kako su rekli,jer mi se vid pogoršao toliko da nisam mogao da radim,nisam više mogao da vozim auto.
    Platio sam. Tražio sam refundaciju i nisu mi refundirali uz objašnjenje da sam preuranio i planski operisao kataraktu.
    Bagra...neka zatvore KC,jer tamo se može čekati ili umreti. GADE MI SE....
  • kimi

    22.12.2018 16:14
    E pa ovako, ja prvi nemam naviku da brinem o svom zdravlju, em sto nemam para em nema smisla cekati 3g na neki pregled .. i u sustini me i ne zanima ...
    Necu ziveti vecno, dal cu crci sad ili za 10 20g.. isti djavo..
    Meni je samo krivo sto nemam normalno para da mogu da zivim dok sam jos ziv .. a zdravstvo??
    Pa ne postoji veca mafija od toga, i ne msm na Srbiju nego na struku!
    Pa sva ta G! privatnici rade u drzavnim !!! Zar to nije sukob interesa???!! Biraj bajo ili tamo ili vamo! Oni su najvece zlo ,umirujucim pacijentima uzimaju pare ,mito, moral 0..
    Dao bog svima njima da decu svoju rano moraju da lece, e to zelim nasim lekarima.
  • Zzeljko

    22.12.2018 15:57
    REALNI CRNJAK...:"Sve je počelo onda kad za mene nije bilo mesta u obdaništu. Bio sam mali, ali vrlo svestan i odmah sam se učlanio u Partiju.
    Tog momenta sam primljen u obdanište i za mene je počeo Partijski život.
    U osnovnu školu primio me je Direktor Naš Član, i poverio Učiteljici Našem Članu.
    Završio sam kao vukovac, sa svim peticama.
    U srednju školu primio me je Direktor Naš Član i upoznao sa Razrednim starešinom Našim Članom. Bio sam odličan đak.
    Prijemni na fakultetu bio je prava pesma - jer ga nisam ni polagao. A i zašto bih, kad su svi Dekani Naši Članovi.
    Studije su mi išle izvanredno, jer sam odmah dobio spisak Profesora Naših Članova. Diplomirao sam pre roka i ujedno i magistrirao.
    Počeo sam da radim u odličnoj firmi, kod Direktora Našeg Člana, i verovatno bih uskoro i sam postao Direktor da mi se nije desila nesreća. Puklo mi je slepo crevo i hitno sam prebačen u bolnicu. To je trebalo da bude relativno bezopasna operacija, ali, nažalost, Dežurni hirurg bio je Naš Član.
    Nisam preživeo." to nas ceka
  • Pravi Opalim te g...

    22.12.2018 15:38
    Zasto doktor ne pije pivo? Zato sto mu ne donesu.
  • Vladimir

    22.12.2018 15:19
    Čekanje, čekanje,......
    Trenutno stanje u zdravstvu je žslosno. Ja konkretno čekam već dve godine na operaciju. U nekoliko navrata bio u urgentnom. Oni me napucaju lekovima za bolove i otpuste kući. 2 godine trpim bolove al koga to briga. Mi smo postali samo brojka.... dok dodjes na red mozda i riknes pre toga i eto lista cejanja skracena.
  • nema resenja

    22.12.2018 15:09
    Pa sta Vam je? Kakav model u resavanju zdravstvenog sistema, pa zar je ono sto se radi sa drzavnom apotekom u Novom Sadu resenje?Kanda cemo uplacivati u ino zdravstveni fond, pa se leciti kod nasih doktora u inostranstvu
  • hm

    22.12.2018 15:00
    Ja ne mogu da shvtim ozbiljno osobu koja pocne recenicu sa "Ako je državi zaista stalo do građana...". Osoba koja i na trenutak pomisli da je ovoj drzavi stalo do gradjanja je maloumna. Ova drzava (podrzaumevam one koji je vode) cak nije samo da pasivno prepusta sve propadanju i urusavanju dok ganja svoje ciljeve tj. bogacenje, nego daleko vise od toga - aktivno radi na unistavanju svojih gradjana - na razvijanju bolesnih ljudi, nesigurnih, preplasenih, neobrazovanih i glupih. Svaka dalja prica je besmislena dok je tako. Naravno da niko od tih koji se pitaju ne zeli da gradjani budu zdravi, smireni i zadovoljni. Naravno da takva reforma zdravstvenog sistema ovde nece biti ucinjena dok se kompletna politika ne promeni, a to smo svesni da se nece desiti jos dugo dugo.
  • Sss

    22.12.2018 14:56
    Hajde barem za početak da se priznaju doznake za bolovanje od privatnika. Dete vodim godinama kod privatnog pedijatra. Sada nakon 3 godine mi trebalo da otvorim bolovanje na dete. Ne može od privatnog, mora od državnog. Državni lekar ne priznaje nalaz kolege iz privatne prakse već sam morala da dete sa 40 temperaturom dovlačim u čekaonicu i čekam sa njim 2 i po sata. Da ne kažem da sam oduzela termin nekom kome je on bio više nego potreban. Maltretiranje bez potrebe za sve, i za pacijente i lekare koji su i ovako pretrpani.
  • Joe

    22.12.2018 14:55
    Gorice, razbijaš sročenom suštom istinom!
    Bravisimo.

    p.s.
    Da si komentator, ne bi ti članak izašao...
  • Novosadjanka

    22.12.2018 14:42
    Sramota
    Sramota je tek na pedijatriji u Rumenackoj, dr u praznoj ambulanti nije htela da mi pregleda bolesno dete, jer nije nas izabrani lekar. Nasa dr je taj dan bila odsutna, neko ga mora pogledati. Zapravo ne znam jel bila gora sestra il dr...Rekla sam da su doprinosi koji suprug i ja uplatimo mesecno za zdravstvo kao plata jednog specijaliste, i da mi pruzi uslugu za novac koji uplacujem redovno, bez obzira treba li mi usluga ili ne i da ona od toga bas dobija platu. Rekla je da to nije njen problem, znaci bahato se odnosi prema svojoj profesiji i prema novcu poreskih obveznika od kojih zivi. E onda sam ja rekla da organizacija njihovog radnog rasporeda nije moj problem i ako ne pregleda dete, ja odoh privatno i eto me sve sa racunom, zastitnikom pacijenata i novinarima 021. Dete je pregledano uz brundanje dr. Sramota. Posle sam nazvala zastitnika pacijenata ali posto u prigovoru treba da se navede ima sestre i dr nisam htela da nekom ionako smanjena plata bude dodatno umanjena, i da neko vec nadrndan prema deci bude jos nadrndaniji. Ponavljam placamo ogromne doprinose jer smo na svaki dinar plate prijavljeni, vecinu pregleda, laboratorija obavljamo privatno, to je otimanje. Hvala 021 sto se bavite stvarnim zivotom.
  • konacno

    22.12.2018 14:34
    o zdravstvu
    Veliko je nezadovoljstvo i pacijenata i zaposlenih u zdravstvu.Sve se radi od vlasti do vlasti, a ne sa dugorocnim idejama. Gradjani placaju zdravstveno, a fond sve siromasniji, mnoge ustanove u blokadi( hitne sluzbe, zavodi za transfuziju, apoteke,stomatoloske sluzbe, domovi zdravlja).Mislim da je neophodan jak javni zdravstveni sektor u svim oblastima, kako bi zdravstvo bilo dostupno svima, kako ne bi isli na nepotrebne preglede, placali nepotrebne analize i preskupe lekove, a problem ukljucivanja privatnog sektora uraditi po oprobanim, dobrim modelima iz okruzenja, a ne po uzoru na losije od nas.Samo ravnoteza oba sektora i fondovima da upravljaju pismeni i iskusni.
  • Shommy

    22.12.2018 14:25
    znam odavno
    Neka mi neko objasni, imam 35godina staza, preduzetnik sam, knjizica mi se overava na svakih 6 meseci. Do sada sam u zdravstvo uplatio novaca za svih moji 35 godina staza. Posao krenuo lose, isteklo 6 meseci, isteklo i zdravstveno. Nemam vise prava na lecenje i lekara, Znaci bacio sam sve pare za proteklih 35 godina, jer sada nisam uplatio par mesec i treba da umrem ... jel to pravedno. Gde su sve protekle pare koje sam uplatio .... puj pike ne vaze vise, kao i stara stednja.
  • Zdravstvo

    22.12.2018 14:16
    Zdravstvo je loše pre svega zbog višedecenijskog nepotizma i korupcije prilikom zapošljavanja.
    Zbog toga nestručne i bahate osobe brinu o našem zdravlju, sem retkih izuzetaka.
  • /

    22.12.2018 14:02
    /
    ako cemo iskreno,
    prvo te privatne ordinacije i zdravstvene klinike nisu zainteresovane/ verovatno i sabotiraju/ za ovo zato sto pare od drzave nece dobiti

    znaju sa kakvom drzavom imaju posla
  • Cockney Call

    22.12.2018 14:01
    Zdravstvo
    Klošari jedni, nabacujete sebi poslove iz državnih klinika. Nađite lovu, pa osnujte nešto približno kliničkom centru Vojvodine. Elem, operisao sam rak grla, na klinici za ORL Svaka čast prof Daknkuncu i njegovoj ekipi. Zdravstveno osiguranje me mesečno košta 2200,00din, a bolnički dan 50,00din...
  • bolesno zdravstvo

    22.12.2018 13:42
    Građani Srbije plaćaju SVE institucije koje bi trebalo da funkcionišu u interesu građana a ne dobijaju , uglavnom, ništa ili mrvice.
    Država neče da reformiše, Javna preduzeća jer neće da ostane bez partijskog plena, lova, zapošljavanje, Reformi penzionog i zdravstvenog fonda neće jer sama određuje visinu penzija, i manipuliše penzionerima glasačima a državno, besplaltno, lečenje koriste samo najsiromašniji i ono im je teško dostupmo.
    Dok na vlasti imamo one koje naš novac troše za svoje pohlepe, Srbija neće biti sistemski uređena država.
    Uzgred,ova vlast je savršena u plaćanju najskuplja novogodišnje rasvete jarbola , jelkki a to su troškovi koji se u uređenim zemljama ne plaćaju iz budžeta, već iz novčanika bogatih građana tih gradova.
  • Biće bolje

    22.12.2018 13:41
    biće, biće
    Ponavljajući priču o tome kako stanovnici Srbije ne vode računa o svom zdravlju i ne odlaze na preglede, vladajuća garnitura retorički skida odgovornost sa sebe. A i sami znaju da je to laž, ali ih briga. Dok su na vlasti da se ne talasa mnogo.
    Napipala čvor u dojci. Dva meseca čekaš mamograf. Mesec i po dana prvog slobodnog hirurga na onkologiji. Svaki mesec plaćaš (silom) doprinos za zdravstveno. Uslugu ne možeš da dobiješ. Nemaš novac da ideš privatno (možeš nešto od pregleda, ne možeš sve). Pa, crkni kad nisi deo elite. Ako odeš kod hirurga privatno, onda te on ubaci na Institut. Poznato? Da, svakom ko je morao da brzo reaguje i spašava svoj život. Mlada sam, ne dam im ga. i neću da budem broj u onom delu o smrtnosti. A šta da radi onaj koji nema znanja i nije iz N. Sada, već iz nekog sela, udaljenog...
  • dr Petrović

    22.12.2018 13:12
    pogrešno:
    Građanima se OTIMAJU novci, pod izgovorom da je to " za socijalno i zdravstveno osiguranje".
    Novci moraju da prate pacijenta.
    To je uzrok raspada zdravstvenog sistema: političarska pohlepa . Pohlepa neobrazovanih grobara, keramičara, šofera...
    Socijalna politika nije za neobrazovane !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna